chlebek bananowy z migdałami
Przepisy

Chlebek bananowy z migdałami

Ostatnio ciągle coś pichcę! Zmiana diety na zdrowszą sprawiła, że większość mojego „wolnego” czasu spędzam w kuchni. W pieczeniu jednak miałam bardzo długą przerwę – wyjazdy wakacyjne, a wcześniej częste przeziębienia zupełnie temu nie sprzyjały. Zapomniałam też, jak bardzo to lubię! Wracam więc do pieczenia i zaczynam od prostych rzeczy – ten przepis na chlebek bananowy z migdałami taki właśnie jest! Koniecznie wypróbuj, jaki jest pyszny!

Składniki na chlebek bananowy z migdałami

  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 dojrzałe banany
  • 60g masła
  • 1/3-1/2 szklanki dowolnego cukru (ja dodałam kokosowy ale można dać np. ksylitol)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • garść orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

Suche składniki wraz z orzechami (oprócz cukru) łączymy w misce.

Rozgniatamy banany.

Roztapiamy masło, dodajemy do niego pozostałe składniki.

Całość dokładnie mieszamy. Z podanego przepisu wyszło mi dwie niewielkie foremki ciasta. Używam silikonowych foremek firmy Monbento, bo potem takie ciasto idealnie pasuje do moich ulubionych lunchboxów tej samej firmy.

chlebek z migdałami i bananami

Chlebek bananowy z migdałami do pracy – tak!

Chlebek jest pyszny i smakuje doskonale bez jakichkolwiek dodatków – ja wrzucam go do lunchboxu i mam idealną i sycącą przekąskę na czas pracy!

Wypróbuj koniecznie! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *