makaron z sosem z nerkowców
Przepisy

Makaron z sosem z nerkowców, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Zmiana diety sprawiła, że stale poszukuję pomysłów na zdrowe posiłki. Makaron z sosem z nerkowców jest wynikiem eksperymentu! Po pierwsze – dieta i zdrowie, po drugie – niechęć do sosu carbonara i znudzenie wszelkimi sosami śmietanowymi – bardzo potrzebowałam powiewu świeżości w kuchni!

Postanowiłam pójść na żywioł i zrobić biały sos do makaronu w wersji zupełnie bez-śmietanowej. Wyszło naprawdę obłędnie! Funkcję zabielacza i zagęszczacza pełnią w tym przepisie orzechy nerkowca. Muszę przyznać, że w tej roli wypadają one znakomicie! Sos jest szybki i prosty w wykonaniu, a smakuje doskonale! Robiłam go już kilka razy, bo ma same zalety. Możesz go zrobić w wersji z mięsem lub bez – spróbuj koniecznie!

Porcja jest idealna na 3-4 osoby.

Czas przygotowania (bez moczenia orzechów) to 30 minut.

SKŁADNIKI NA MAKARON Z SOSEM Z NERKOWCÓW

  • 150g usmażonego, pokrojonego na drobne kawałki fileta z kurczaka (sos jest pyszny także w wersji bez mięsa)
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 100g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30g parmezanu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Orzechy nerkowca moczymy w szklance ciepłej wody przez 2 godziny.

Blendujemy część zesmażonej cebuli i czosnku z orzechami nerkowca (ja odcedziłam orzechy i wylałam wodę w której się moczyły), parmezanem, dodajemy do blendowania szklankę wody.

Masę wykładamy na patelnię z resztą cebuli i czosnku. Masa może być trochę rzadka ale zupełnie się tym nie przejmujemy – z kolei jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Do wylanej na patelnię masy dodajemy kurczaka i suszone pomidory, podgrzewamy na małym ogniu aż całość zgęstnieje.

Gotujemy makaron al dente i podajemy od razu posypując tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.

makaron z sosem z nerkowców

Ten przepis to idealna opcja na makaron bez śmietany – orzechy nerkowca sprawdzają się w tym przepisie doskonale. Makaron z sosem z nerkowców smakuje wybornie – w zależności od użytych orzechów nerkowca, bywa że ma lekki posmak sera pleśniowego. Następnym razem spróbuję go zrobić w wersji zupełnie beznabiałowej i użyję tylko płatków drożdżowych. Takie eksperymenty lubię, a jeśli wypróbujesz ten przepis, mam nadzieję, że polubisz go i Ty!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *